I kernen af affærer finder du tit både længsel og tab.
Affærer giver smerte i et parforhold. Utroskab gør ondt.

Har der været en affære i dit forhold? Utroskab?
I kan begge blive låst i jeres relation længe, længe efter selve hændelsen fandt sted.

Nogle gange er det sådan, at dig, der er utro, har en følelse af, at selve utroskaben giver noget vældig personligt meningsfuldt. Fx tør du måske pludselig skrue mere op for lidenskaben eller være mere givende eller modtagende i seksualiteten end du plejer.

Du, der har været utro, kommer ofte til at føle både skyld og skam. Ikke nødvendigvis over selve den oplevelse og erfaring, du har gjort dig, men over at du har svigtet din partner, og har gjort din partner ondt.
Selve oplevelsen, du har haft, kan til tider være udviklende for dig selv.
I så fald skal du huske, at der er forskel på, hvad du har haft af gode oplevelser, og hvad din partner oplever af svigt, der gør ondt.
Du skal være opmærksom på, at du har truffet et valg, som har gjort din partner meget ondt. Det skal du nødvendigvis erkende. Over for dig selv og overfor din partner.

Måske har du selv opdaget, at din partner har været utro. Måske har du haft en fornemmelse af, at noget har været anderledes. Måske har du ligefrem ledt efter spor. Måske har du fundet spor. Opdaget beviser på, at du har ret i din mistanke. Set sms’er eller mails, hvor du er blevet dybt rystet over, at din partner skriver kærligt og med seksuelle undertoner til en anden end dig selv.
Måske finder det til og med sted i en periode, hvor seksualiteten i dit parforhold ikke fungerer helt optimalt. Måske er du den, der er hjemme og tager dig af børnene i familien, mens din partner er ude, og har en affære.

Du spørger din partner, om hun/han ser en anden. Din partner benægter. Du tænker, at din partner ikke siger sandheden. Du higer efter ærlighed.

Hele den uvished gør, at du som den forurettede kan komme til at føle dig alene. Du kan få en følelse af at være fortabt. Forladt. Ensom.
Din partner har haft gode oplevelser, seksuelle oplevelser, med en anden end dig. Du er bange for at miste din partner.

Kan man tilgive utroskab?

Det spørgsmål får jeg jævnligt.
Mit bedste svar er, at hvis der stadig er kærlighed mellem dig og din partner, så kan I komme videre. I skal muligvis have hjælp til det. Hjælp til at tøjle de store følelser. Måske af vrede. Hjælp til at konkretisere, hvad der kan blive bedre i jeres parforhold. Hjælp til at undskylde og tilgive, og – måske overraskende – også til at acceptere, at den utro måske har nydt selve den seksuelle oplevelse, hun/han havde.

Som parterapeut vil jeg altid spørge ind til, hvorfor utroskab opstod.
Har det mon rod i den måde, jeres parforhold er?

Vær ærlig nu. Hvad længes du efter i dit parforhold?
Ønsker du måske at udvikle seksualiteten.
Det kan også sagtens være noget helt andet, du savner? Noget du har tabt? Eller aldrig har sørget for at få?
Har det måske noget med dig selv at gøre? Hvordan sørger du egentlig for, at du selv er godt tilpas i dit liv?

En dygtig parterapeut hjælper jer med at håndtere de svære følelser, utroskaben har skabt, og hjælper jer også med at få øje på jeres længsler i parforholdet.

Janne Jaaks 
februar 2021